- Αμπού Σίμπελ
- Τοποθεσία της Κάτω Νουβίας, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου καταρράκτη του Νείλου, όπου ο φαραώ Ραμσής B’ (13ος αι. π.Χ.) διέταξε να λαξευτούν στον βράχο δύο μεγάλοι ναοί, αφιερωμένοι ο μεν ένας και μεγαλύτερος στους θεούς Άμμωνα-Ρα και Φθα, ο δε άλλος, ο μικρότερος, στη θεά Αθόρ. Και οι δύο αποτελούνται από έναν μακρύ διάδρομο με τεμένη εκατέρωθεν· στο εξωτερικό τους υψώνονται τα κολοσσιαία αγάλματα, ύψους είκοσι μέτρων, της βασίλισσας Νεφερτάρι και του Ραμσή B’. Σε ένα από τα αγάλματα αυτά υπάρχουν ελληνικές, καρικές και φοινικικές επιγραφές.
Επειδή οι ναοί του Α.Σ. θα σκεπάζονταν από τα νερά της μεγάλης λίμνης που θα σχημάτιζε ο Νείλος μετά την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν, έγινε διεθνής εκστρατεία για τη σωτηρία τους με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Έτσι, με την οικονομική ενίσχυση περίπου πενήντα κρατών, πραγματοποιήθηκε ένα κολοσσιαίο τεχνικό εγχείρημα, σύμφωνα με σουηδικό σχέδιο: τα μνημεία κόπηκαν σε μεγάλα κομμάτια βάρους μέχρι 30 τόνους, μεταφέρθηκαν στην κορυφή του λόφου και συναρμολογήθηκαν ξανά εκεί. Το τεράστιο έργο, που διήρκεσε από το 1964 έως το 1966, πραγματοποιήθηκε από έναν όμιλο σουηδικών, γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων και ήταν εντυπωσιακό.
Οι ναοί του φαραώ Ραμσή Β’, στο Αμπού Σίμπελ, οι οποίοι με την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν θα σκεπάζονταν από τα νερά του Νείλου, σώθηκαν χάρη στη διεθνή συνεισφορά· στη φωτογραφία, η πρόσοψη του μεγαλύτερου ναού στην αρχική του θέση (φωτ. Sef-Impregilo).
Η νέα θέση στην οποία «μετακόμισε» ο φαραώ Ραμσής Β’, για την αιωνιότητα (φωτ. Sef-Impregilo).
Dictionary of Greek. 2013.